Skorstenstätning genom renovering

Besiktning av skorsten

Innan en skorsten används bör den besiktas. Det kan vara en nybyggd skorsten eller en renoverad. När man pratar om besiktning är det främst okulär besiktningen man tänker på. Det innebär att man kollar på skorstenens yttre murbruk och puts för att se att inte sprickor och skador finns. Man tittar även på hur kanalerna inne i skorstenen ser ut, och för att få godkänt måste otäta rökkanaler åtgärdas. I annat fall inträder eldningsförbud. Tätning av rökkanalerna kallas för skorstenstätning och utförs av olika firmor. Nedan kommer två beskrivningar av de vanligaste sätten att renovera otäta skorstenar.

Skorstensrenovering med glidgjutning

Ytbehandling av rökkanalen genom att den gamla innerväggen täcks med keramisk massa. Kallas även för “slamning”, och gör att röken lättare kan passera i rökkanalen och att färre sotpartiklar fastnar längs skorstensväggen. För att kunna utföra denna metod tas ett hål upp strax ovanför eldstaden.

Skorstensrenovering med insatsrör

Ett syrafast rostfritt flexibelt rör även kallad slang förs in i toppen av skorstenen och längs hela vägen i rökkanalen ned till eldstaden. Där fästs röret i en inmurningsstos även kallad bottenkrona. För att slangen ska sitta på plats gjuts ett toppfoder högst upp på skorstenen. Även denna metod kräver att ett hål öppnas ovanför eldstaden.